Общо показвания

петък, 18 март 2011 г.

Има ли опасност от разпространение на радиация към България?

Поради създалата се психоза около избухването на ядрената централа в Япония, ще се опитаме да дадем по-реална представа за тези процеси и затова дали има  опасност радиацията да достигне до България.


Най-ниският слой на атмосферата е тропосферата, която за нашите географски ширини се простира до 10  - 12 кмилометра по вертикала. В нея се развиват активните атмосферни процеси. Тя завършва с тропо-паузата,която е задържащ слой на вертикалните движения. На нивото на тропо-паузата се наблюдават така наречените струйни течения - това са въздушни потоци със скорост 200 – 300 километра в час. Ако радиационният облак се разширява вертикално, той не може да пробие тропо-паузата и да премине в следващия атмосферен слой - стратосферата. С други думи, вертикалното развитие на радиационния облак е ограничено от тропо-паузата.

Движението на въздушни маси е с преобладаваща посока от запад на изток. Един радиационен облак от Япония започва да се движи на изток към Тихия Океан, Северна Америка, Атлантическия океан и най-накрая евентуално може да достигне нашия европейски дом. Изминавайки разстоянието от около 22  хиляди километра, радиационният облак ще претърпи големи изменения. Преминавайки през океани и континенти, голяма част от радиацията се отлага върху  земната повърхност.

Друга голяма част  се увлича от валежите и се отлага върху земята, така че най-застрашеният район е Тихият океан и  живите организми в него. Втора територия по застрашеност са Хавайските острови, затова е добре да се избягват почивките в Лос Анджелис, Сан Франциско и околностите на Хонолулу. В заключение може да кажем, че вероятността да има някакво поражение от радиационен облак от Япония върху нашата страна, е минимална.

Няма коментари:

Публикуване на коментар