Общо показвания

неделя, 27 март 2011 г.

Депресия тресе българите – увисват на въжетата

Всеки шести у нас страда от депресия, а заради кризата и недоимъка масово млади мъже се бесят пред домовете си. Психиката на българина явно не издържа на напрежението покрай финансовите проблеми и сам си мята въжето на врата. Все повече случаи на самоубийства са регистрирани, като най-предпочитаният начин бил смърт чрез обесване.
Забелязва се и тенденция отчаяните самоубийци да оставят предсмъртно писмо, в което изповядват бремето, което ги е подтикнало да увиснат на въжето. Така е постъпил и 17-годишният Иван Димитров. Момчето се обесило на дърво пред бабината къща в село Оходен – Врачанско.
Нищо в поведението му не подсказвало, че момчето смята да си надене въжето. Както всяка петъчна вечер, 17-годишният младеж поговорил с приятелите си, пийнал няколко питиета и към 3 часа тръгнал за дома си в другия край на селото. Опитал да се самоубие първо на ореха пред портата, но не успял. След това увиснал на сливата отсреща. Намерила го една жена от селото сутринта към 6 часа, когато тръгнала за хляб.
Ученикът от професионалната гимназия по автотранспорт в Борован оставил и предсмъртно писмо за почернените си родители. В него Иван обяснява колко обича баща си, баба си и дядо си и специално кани на погребението си майка си и сестра си, които след развода на двамата родители живеели във Враца.
Психолози и социолози свързват увеличения брой на самоубийства с тежката финансова криза,пролетната умора и депресията, на които хората с по-крехка психика не могат да издържат. В мизерните условия на живот самоубийствата от любовна мъка не са актуални, просто вече няма място за любов. Безработни бащи не издържат да гледат изгладнелите си деца и избират по лесния път.
Такъв е случаят с 51-годишния Йотко Петров. Една сутрин след като закусил и изпратил на работа двамата си братя, бившият полицай написал кратко писмо до тях. Сгънал листа хартия, оставил го на масата заедно с личната си карта и тръгнал пеша към Дивашкия язовир в близост до врачанското село Върбица. Там се удавил. В писмото си Йотко бил дал подробни указания на роднините си къде да търсят тялото му. 51-годишният мъж никога не се е оплаквал, че няма пари. Двамата братя подозират, че като най-възрастен Йотко се е срамувал, че няма сигурни доходи и трябва да разчита на подаяниятаим.
По същата схема неочаквано се самоубива и 22-годишният столичен гвардеец Кирил Константинов. Преди няколко седмици професионалният армеец отпътувал за уикенда към родното си село Станево. Вечерта, както обикновено, Кирил се събрал с тамошните си приятели в местния бар. Стройният младеж се оплакал, че не е доволен от работата си. Споделил, че дежурствата, които давал пред президентството, му тежат и смята да потърси друго професионално поприще. На сутринта трупът на 22-годишния гвардеец висял на ореха в двора на наследствената му къща.
статията е привлечена от :http://www.razkritia.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар